Azienda Grossi Extra Vergine Taggiasche Olivenolje

Italiensk kvalitet i hver dråpe 

Leter du etter en olivenolje som gir deg det beste fra Italia?

Da bør du prøve Azienda Grossi Extra Vergine Taggiasche Olivenolje, laget av høykvalitet Taggiasche oliven fra regionen Liguria i Nord-Italia. Ligurias geografiske beliggenhet med mildt klima og bratte åser over Middelhavets nordlige bredder er et ideelt utgangspunkt for produksjon av en av verdens beste olivenoljer.

Denne oljen har en mild og fruktig smak med hint av mandel og urter som passer perfekt til salater, pasta, brød, fisk og grønnsaker. Azienda Grossi Extra Vergine Taggiasche Olivenolje inneholder rikelig med antioksidanter, vitaminer og enumettet fett som er bra for helse og hjerte.

Azienda Grossi Extra Vergine Taggiasche Olivenolje er en ekte extra vergine olivenolje, som betyr at den har et lavt syreinnhold og er laget ved å kverne oliven rett etter at de er plukket. Dette sikrer den høyeste kvaliteten og renheten på produktet. Denne oljen har et syreinnhold på bare 0,19 prosent, noe som er langt under det internasjonale kravet på 0,8 prosent for å kunne klassifiseres som extra vergine. Et lavt syreinnhold betyr at oljen har færre fettsyreoljer som kan ødelegge smaken og konsistensen av oljen. Det betyr også at oljen har en lengre holdbarhet og kan bevare sine gode egenskaper over tid. Et lavt syreinnhold er et tegn på at olivenene er friske, sunne og håndtert med omsorg fra høsting til pressing.

Azienda Grossi Extra Vergine Taggiasche Olivenolje kommer fra Azienda Grossi, en familiebedrift som har dyrket oliven i over 100 år. Produsenten er Danilo Grossi og hans nevø Edoardo Grossi, som er henholdsvis fjerde og femte generasjon olivenprodusenter. Danilo overtok familiens olivenlunder og olivenmølle, samt familiens restaurant, for over 30 år siden.

Inspirert av reiser til Frankrike og rundt i Italia, hvor han har studert håndverket i de gode kjøkkener, samt agrikultur knyttet til grønnsaker, husdyr og vin, har han med sin sterke interesse for tradisjon og moderne ideer for økologi og ressurser, utviklet både sin restaurant og olivenolje-produksjon til stadig høyere nivå av kvalitet.

På samme måte som med vin er kvaliteten på olivenolje avhengig av tre ting;

  1. Frukten – olivenen må være av en type som har potensiale til å gi en høykvalitets olivenolje. Olivenolje av Taggiasche oliven er anerkjent i de beste restaurantkjøkkener verden rundt.

  2. Jordsmonn, beliggenhet, og vær. Området rundt byen Imperia er kjent for å gi de beste vekstforholdene for Taggiasche oliven. De vokser best i terrasserte åser litt opp høyden i godt drenert jord rik på mineraler. Nettopp slik man finner det hos Azienda Grossi, i den lille landsbyen Deglio Faraldi, i kommunen Villa Faraldi, i provinsen Imperia. Her på 350 - 400 meters høyde innerst i dalen Valle Steria ligger gårdens oliventrær rundt Ristorante ai Torki med olivenmøllen i kjelleren.

  3. Produsent/Produsent/Produsent! Slik Merete Bøe sier om vin fra Burgund. Det hjelper ikke med den beste frukten, og det beste området om produsenten ikke er av tilsvarende kvalitet. Danilo Grossis arbeidskapasitet, og ærgjerrighet for hele tiden å forbedre sitt produkt er det som sikrer den enestående kvaliteten på hans olivenolje, og restaurant. Helt fra han tok over den tradisjonelle familiebedriften tilbake på begynnelsen av 90-tallet har hans fokus vært kvalitet fremfor kvantitet. Tradisjonelt høstet man sent for å få større oliven, og mer olje, men med en lavere kvalitet. Som første mann i dalen begynte Danilo å høste tidlig, noe som sikrer lavere syreinnhold og høyere kvalitet, men også lavere produksjon. Danilo var også den første som la om til økologisk dyrking. Det gir mindre størrelse på olivenfrukten, men den blir mer motstandsdyktig overfor innsekter, og gir mer konsentrert smak i frukten. I de senere år har Danilo lagt ned uendelig med arbeidstimer for å sikre vann til oliventrærne nå som klimaet gir tørrere somre. Vi må være best mulig forberedt på alt, sier Danilo.

Hardt og utrettelig arbeid kombinert med glødende lidenskap for perfeksjon og forbedring har gjort Grossi til et anerkjent navn blant italienere med gane og nese for kvalitet. Kampen om restaurantbord og flasker med olivenolje fra Grossi blir stadig hardere for de som ønsker å nyte resultatet av generasjonenes innsats. Heldig er det da at den norske importøren og hans familie har hatt et nært bånd til familien Grossi siden slutten av 60-tallet, og har importert oljen til Norge i mer enn 30 år. Denne eksklusive olivenoljen kan man faktisk kun kjøpe om man er heldig og får bord på Grossis restaurant, eller via den norske importøren. Andre salgskanaler finnes ikke.

I Norge har oljen fra Danilo Grossi blitt brukt i over 25 år hos Chef Bent Stiansen på Statholdergaarden, Norges første vinner av Bocuse d’Or, og den er fortsatt i bruk der. Den var også i bruk hos Chef Eyvind Hellstrøm på Bagatelle, en av Norges mest anerkjente restauranter. I 2018 ble den presentert for Chef Mauro Colagreco på Restaurant Mirazur i Frankrike, som umiddelbart tok den inn i sitt kjøkken. Mirazur og Colagreco ble kåret til verdens beste restaurant i 2019 av The World’s 50 Best Restaurants.

Når du kjøper Azienda Grossi Extra Vergine Taggiasche Olivenolje, får du ikke bare en økologisk produsert olivenolje, presset av en sjelden kvalitetsoliven, utvalgt og behandlet etter de beste prinsipper fra tradisjon og nyvinning, men du er også sikret at denne oljen er nettopp det den gir seg ut for.

Danilo tillater ingen utblanding med rimeligere oljer, eller bruk av dårlig oliven eller annen tilsetning. Han vil lage den beste olivenoljen. Det er hans stolthet!